martie 22, 2009

despre Ion Dolănescu...

când moare cineva, lumea vorbește. dacă nu l-ai cunoscut prea bine și auzi că lumea îl regretă, vrei să aflii cum era. era un om bun? era un om remarcabil în profesia lui?



de câteva zile se vorbește de Ion Dolănescu, care a trecut la cele veșnice. desigur, ca despre morți, adică numai de bine. cred că prin copilărie îmi mai treceau pe la urechi discuri de-ale lui. îmi amintesc un pick-up al bunică-mii și discurile ei cu muzică populară. probabil că era și Dolănescu printre favoriți. acum am vrut să aud și să-mi amintesc cum cânta Dolănescu. să-mi fac și eu o părere, ca orice om :). nu sunt vreun specialist, să decid dacă a fost sau nu un mare interpret, dar pot să judec cu capul meu dacă-mi place sau nu...



din păcate, calitatea înregistrărilor postate pe youtube lasă din de dorit. totuși, îți dai seama repede cu cine ai de-a face. singurul lucru care pare să-i fi lipsit e volumul. nu avea o voce puternică, bărbătească. dar a exploatat asta în favoarea lui și a cântat dulce, de duioșie. melodiile lui nici nu prea pot fi interpretate în forță, au suișuri și coborâșuri solicitante, cer acrobații vocale destul de dificile, și de câte o octavă. cum mângâie notele de sus, la ”of mândră of mândră”, asta nu e pentru oricine.



mie mi se pare că are ceva din vechii lăutari, care băgau ”intelectualii” sub masă la chefuri și-i făceau să hohotească de plâns. are o tânguire în glas, Dolănescu, care nu se învață la Conservator, e de la Dumnezeu. pentru comparație:



și uite că am ajuns să dau o raită prin folclor și cântări lăutărești mai vechi. de Dolănescu vreau să-mi amintesc așa, ca interpret... nu deputat sau ce-o mai fi fost, nu prins în scandaluri și disecat în tabloide. Dumnezeu să-l odihnească!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Frumoasa, incursine in folcor, prin diseratia dumneavoasta prilejuita de disaprita interpretului Ion Dolanescu. Sunt interpreta de folcor, mai speciala, am mers spre esnta culturii traditinale si, nu cred in "muzica populara" pe care o consider un produs proletcultist al folcorului, creata in comunism asemena poeziei proletcultiste.
Dolanescu a avut un glas frumos timbrat cu impostatie naturala si
foarte curat. Dincolo de orice discutie,va ramane un simbol,iar acele cantari adevarate din fondul traditional vor fi referinte.
Felicitari pentru pertinenta disertatie.