februarie 25, 2009

tir


un jurnalist s-a distrat plimbându-se câteva ore prin lumea colorată a șoferilor de tir. aici.
părerile mele despre șoferii de tir pendulează între ura de rasă și înțelegerea unei meserii dificile. am un unchi care e șofer de tir cred că de când mă știu și e sănătos la cap. e un șofer deosebit de prudent chiar când conduce o mașină mică, și foarte atent la ceilalți din trafic.

pe de altă parte, experiențele mele de șofer sau pasager cu tiriști nu sunt din cele mai poetice. odată unul a scos bâta de baseball pe geam la noi, după ce tot el nu ne-a lăsat să-l depășim - pur și simplu a trecut pe contrasens și ne-a împins spre parapet. noroc că era tata la volan, eu cred că mă încăpățânam și mă arunca de pe pod. altul mi-a dat oglinda din stânga peste cap vrând să treacă de pe a doua bandă pe prima. dacă nu claxonam disperat cred că o pățeam mai rău.
în fine, nu demult i-am întâlnit pe autostradă, la 6 dimineața. mergeam spre Pitești. ninsese și se făcuse o ceață de nu vedeai la 20 de metri în față. să depășești un tir era cumplit, îți arunca jetul de mâzgă în geam de nu mai vedeai nimic, chiar cu ștergătoarele pornite la maxim. în situații de felul ăsta, pentru că parapetul din stânga e nesemnalizat și bolnav pe autostrăzile noastre, eu mă ghidez după ce e în dreapta - tirul tot mai are niște luminițe care te ajută să ții direcția bună. ei, un tirist din ăștia se uita la poze cu femei sau mai știu eu ce făcea, pentru că nu m-a văzut când am intrat în depășire și a vrut să depășească și el ceva din față. am claxonat ca un disperat să nu mă zboare pe sensul celălalt.
dar altfel sunt băieți buni.:D
ar trebui făcut un studiu asupra modificării comportamentului uman când subiectul se urcă la volan. volanul îți dă putere, sau cel puțin senzația că o ai. și-atunci începi să te manifești, să iasă fițele din tine. rezultatul: ți se pare că 80% din restul mașinilor din trafic sunt conduse de idioți. mai rău e că așa li se pare tuturor.

Niciun comentariu: