decembrie 07, 2007

toto

nu ştiu dacă e zi de la Dumnezeu în care să nu facem un toto. nu ştii ce e un toto?

acum nişte ani bodipod se uita la un meci cu un prieten. ee, prietenul ăsta al lui nu prea le are cu fotbalul şi l-a întrebat pe bodipod ce meci e. finala cupei UEFA Intertoto, i-a zis. de aici a început.

- de la ce vine Intertoto?

- nu ştii de la ce vine Intertoto? Intertoto vine de la inventatorul fotbalului, colonelul Toto. colonelul Toto era comandantul unui regiment de infanterie şi a inventat jocul de fotbal prin 1870, pentru că soldaţii erau nemulţumiţi de felul în care făceau instrucţie. adică, după ce că era epuizantă, instrucţia era şi foarte plictisitoare. atunci colonelul Toto ce şi-a zis – hai să facem din toată instrucţia asta o joacă, cu alergări şi reguli etc. de exemplu, cornerul nu era cum e acum, o simplă lovitură liberă de la colţul terenului. cel care bătea cornerul trebuia să facă mai întîi 10 flotări. dacă un jucător faulta, trebuia să facă 20 de tracţiuni şi o tură de teren. ee, şi jocul a devenit popular, mă-nţelegi... un alt comandant de detaşament, maiorul Inter, a început să aplice metoda de instrucţie a colonelului Toto şi în scurtă vreme au început să organizeze competiţii. deci prima competiţie de fotbal a fost între detaşamentele maiorului Inter şi colonelului Toto. de asta se cheamă cupa Intertoto.

- păi bine, dar de ce Inter-Toto şi nu Toto-Inter, dacă colonelul Toto e inventatorul fotbalului?

- o fi el inventatorul fotbalului, dar detaşamentul maiorului Inter a cîştigat campionatul. deci colonelul Toto, care era un tip plin de fair-play, a zis că el consideră că e corect să se numească Inter-Toto, nu Toto-Inter, campionatele astea între detaşamente. şi uite-aşa s-a introdus termenul, în memoria celor doi.

(în curînd fotografii cu colonelul Toto şi maiorul Inter)


Niciun comentariu: